Tidiga tecken på graviditet

trött

Innan du kanske ens själv har upptäckt att du är gravid kan du ändå får ledtrådar och tidiga, eller extremt tidiga, tecken. 

En kvinna berättade om hur hon två dagar gått tillbaka till kaféet, där hon varje morgon köper sitt morgonkaffe, för att klaga på smaken och att det behöver rengöra sin kaffemaskin, innan poletten ramlade ner och hon förstod. För henne var det första tidiga tecken hon fick - att kaffet smakade illa - och hon kom ihåg att det var precis så vid hennes förra graviditet. Så gick tillbaka till kaféet och bad om ursäkt och förklarade läget. 

Eller som en annan kvinna skrev till oss på Instagram "när sambons kaffe STINKER micrad kattlåda" ja då vet du att du är gravid. 

En del menar att de känner väldigt tidiga tecken redan dagarna efter befruktning, men de vanligaste är ändå efter några veckor.

Och då är de vanligaste signalerna dessa:

Ömhet eller svullnad i brösten

Många kvinnor upplever ökad känslighet, ömhet eller svullnad i brösten som ett tidigt tecken på graviditet. Brösten kan också kännas tyngre eller vara mer spända än vanligt.

Du behöver kissa oftare

Gravida kvinnor kan märka en ökad frekvens av att behöva kissa, särskilt under natten. Detta beror på ökad blodcirkulation och tryck på blåsan från den växande livmodern även tidigt i graviditeten. 

Lamslagen av trötthet

Tidig trötthet är vanligt under graviditet på grund av hormonella förändringar och kroppens ökade energibehov för att stödja fostrets tillväxt.

Illamående och kräkningar

Många kvinnor upplever morgonillamående som ett tidigt tecken. Men du kan bli illamående när som helst på dagen och inte bara på morgonen.

Ökade flytningar

Många upplever även ökade flytningar. Under graviditet blir slidans slemhinna tjockare nästan direkt efter befruktning, vilket leder till ökade flytningar. 

 

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar