Sen eller optimal avnavling?

avnavling

Vad är avnavling för något? Avnavling kallas det när navelsträngen först klampas och sedan klipps.

Navelsträngen förbinder bebisen och moderkakan (placentan) och genom den får bebisen syresatt blod och näring under graviditeten. Efter födseln, när bebis börjat andas, behöver den varken navelsträngen eller moderkakan längre. Men direkt efter bebis har fötts fortsätter pulsationer i navelsträngen för att hen ska få allt blod som finns kvar, eftersom det blodet är bebisens blod som inte innehåller bara syre, utan även stamceller.

De flesta förlossningskliniker i Sverige praktiserar därför “sen avnavling”, vilket innebär att navelsträngen klipps tidigast efter tre-fem minuter. Dock finns det risk att allt bebisens blod inte hunnit pulsera över från moderkakan till bebisen under den tiden. 

Det kan ta allt från 10 minuter upp till en timme för navelsträngen att tömmas på blod och stamceller. Vid en fysiologisk förlossning (dvs. en födseln utan medicinsk inblandning) går det ofta fortare för navelsträngen att tömmas på blod än vid en födsel innehållande medicinsk inblandning. Kom ihåg att stamceller inte syns för blotta ögat så en vit navelsträng kan faktiskt fortfarande pulsera.

Svaret när det är dags att klippa navelsträngen är - när du känner dig redo. Ett riktmärke som fler och fler födande önskar är “wait for white”. Det innebär att navelsträngen är helt vit och slapp och har slutat pulsera, vilket också kallas "optimal avnavling". Vill du hellre att det görs kan det vara bra att du får det inskrivet i din journal och också skriver det i ditt förlossningsbrev. 

När du har bestämt dig för att det känns bra klampas först navelsträngen med två peanger (ser ut som två saxar) för att stoppa eventuellt blod att rinna ut. Mellan de två peangerna klipper man sedan av navelsträngen. Ofta är det partnern som klipper, men såklart kan även mamman klippa om hon vill, eller personalen om föräldrarna så önskar. Därefter är moderkakan och bebisen separerade från varandra.

Det finns mycket mer spännande att läsa på om fördelarna med att vänta med att klippa navelsträngen.

Vi delar några länkar här: 

Ny studie stärker bevisen för sen avnavling

Flera fördelar med att avnavla sent

SAVE-studien


0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar