GRAVIDRESAN BLOGG

Tidiga tecken på graviditet

trött

Innan du kanske ens själv har upptäckt att du är gravid kan du ändå får ledtrådar och tidiga, eller extremt tidiga, tecken. 

En kvinna berättade om hur hon två dagar gått tillbaka till kaféet, där hon varje morgon köper sitt morgonkaffe, för att klaga på smaken och att det behöver rengöra sin kaffemaskin, innan poletten ramlade ner och hon förstod. För henne var det första tidiga tecken hon fick - att kaffet smakade illa - och hon kom ihåg att det var precis så vid hennes förra graviditet. Så g…

Läs mer...

Hur avslappningsövningar kan hjälpa inför födseln

pexels-elina-fairytale-3822647

Övningar för avslappning spelar en avgörande roll inför förlossningen av flera viktiga skäl. Förberedande avslappningstekniker kan vara till hjälp för att minska stress och ångest, främja en positiv förlossningsupplevelse och stödja fysisk och mental hälsa både före och under förlossningen.

Här är hur avslappningsövningar kan hjälpa inför förlossningen:

Stressreduktion

Att föda kan vara fysiskt och emotionellt utmanande. Att lära sig och praktisera avslappningsövningar hjälper till att minska…

Läs mer...

10 tips för att ta hand om baby blues

baby blues

Att uppleva nedstämdhet och baby blues är vanligt och helt normalt efter förlossningen. Det är viktigt att förstå att dessa känslor ofta är tillfälliga och avtar av sig själva. Här är några tips för att ta hand om baby blues:

1. Förväntningar

Förstå att känslor av sorg, överväldigande och ångest är vanliga och oftast tillfälliga. Det tar tid att anpassa sig till föräldraskapet och alla möjliga känslor kan komma och behöver få ta plats.

2. Dela din upplevelse

Prata öppet med din partner, fami…

Läs mer...

Mental återhämtning efter förlossning

mental återhätmning

Hur mår du? Och då menar vi inte endast hur kroppen känns efter födseln? 

Att välkomna ett nytt liv är en unik resa, men för många nyblivna föräldrar kan den mentala påfrestningen postpartum (efter förlossningen) vara överväldigande. Det är lika viktigt att ägna uppmärksamhet åt din mentala hälsa, som din fysiska, efter förlossningen. 

Här är några tips för att stödja din mentala återhämtning och främja en känsla av balans och lugn under den här viktiga perioden.

Acceptera förändringen

Att b…

Läs mer...

Hinnsvepning - vad det är och vad kan vara bra att veta

pexels-mart-production-7089300

Med ökat antal induktioner (igångsättningar) tycker vi oss märka att det även blir vanligare att bli erbjuden hinnsvepning hos sin barnmorska och/eller i kombination med igångsättning.

En förutsättning för att en hinnsvepning ska kunna genomföras är att livmodertappen börjat öppna sig så att det är möjligt att föra in ett finger. En hinnsvepning går nämligen till som så att barnmorskan, vid en vaginal undersökning, för in ett eller två fingrar och “sveper” runt på livmodermunnens insida, i syft…

Läs mer...

Sen eller optimal avnavling?

avnavling

Vad är avnavling för något? Avnavling kallas det när navelsträngen först klampas och sedan klipps.

Navelsträngen förbinder bebisen och moderkakan (placentan) och genom den får bebisen syresatt blod och näring under graviditeten. Efter födseln, när bebis börjat andas, behöver den varken navelsträngen eller moderkakan längre. Men direkt efter bebis har fötts fortsätter pulsationer i navelsträngen för att hen ska få allt blod som finns kvar, eftersom det blodet är bebisens blod som inte innehåller…

Läs mer...

Föda hemma

20201022_170423 (1)

En fråga som vi ibland får är om man får föda hemma i Sverige. Och det enkla svaret på den frågan är - att du får föda var du vill. Du har rätt att välja den plats du vill föda på. Det är din kropp och dina egna informerade och välgrundade beslut kring kroppen och var du känner dig tryggast att föda. En del kvinnor tycker att det är tryggare att föda i hemmet, men kan tyvärr stöta på en del hinder och många åsikter från omgivningen. Ibland utmålas till och med de som väljer hemfödsel som självis…

Läs mer...

Vad gör en doula?

46866308-2750-4A00-95EB-849CDD3A24EA

Det blir allt vanligare att ha med sig en doula under graviditet och förlossning. Men det är säkerligen ännu vanligare att man aldrig ens hört talas om en doula. Så vad är egentligen en doula? Vad gör doulan? Och behöver man verkligen en doula? 

Frågorna är många och svaren likaså, men vi ger oss ändå på ett försök att samla ihop en del som kan skapa mer förståelse för doulor och vad vi gör. 

Ordet doula har sitt ursprung i grekiskan och betyder "kvinna som ger stöd", men numera menar vi en pe…

Läs mer...